Luftflöde ventilation

Har jag rätt luftflöde?

Alla vet att det blir jobbigt när det inte finns någon ventilation. Vad som är rätt luftflöde beror på många variabler och det finns enormt mycket skrivet om det. Det finns minimikrav i föreskrifter men det kan krävas mycket större flöden för att det ska fungera i praktiken.

Samtidigt ska man inte överventilera eftersom det krävs energi för att distribuera luften, värma, kyla osv.

Om luften ska kyla rummet krävs det som regel ett mycket högre luftflöde.

 Ofta kan en ventilationstekniker ganska snabbt avgöra om luftflödet är tillräckligt genom att mäta flödet och jämföra med sin erfarenhet om det verkar normalt.

På ventilationsritningar och luftflödesprotokoll brukar det finnas så kallade 'projekterade luftflöden'. De anger vad man från början tänkt sig för luftflöde. De kan vara en vägvisning vad det bör vara men om rummet numera används på ett annorlunda sätt så kan behovet vara annorlunda.

 

 

 

 

 

 

 

Hur åstadkommer jag rätt luftflöde för min ventilation?

Att distribuera luft är inte alltid så enkelt som man tror. Om du behöver öka luftflödet i ventilationen till mer än vad det en gång var byggt för så kan det uppstå ljud och drag. Om kanalerna är för små får du höga hastigheter och tryckförluster. Det kan även krävas byte av fläkt, byte av don, installation av injusteringsspjäll och injustering av ventilationsystemet.

Om du planerar att ändra ventilationen är det ett mycket gott råd att kontakta en ventilationsexpert. Du får då veta hur du ska gå tillväga och sparar tid och pengar genom att göra rätt saker från början.

Prova med oss. Vi är sakkunniga och certifierade på området.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi är lokaliserade i Krokslätt på gränsen mellan Göteborg och Mölndal.

 

Våra besiktningsmän är ackrediterade av

Kiwa Inspecta AB

 

kiwa-ovk

 

Kiwa är ackrediterade av Swedac.

swedac ackreditering ovk